· 

Tips en weetjes over Canada

Mensen die mij kennen weten dat ik een Canada obsessie heb. Voorheen was ik nog nooit in Canada geweest, en jaren lang droomde ik ervan. Vorig jaar was het dan eindelijk zover, en bezocht ik de provincie Alberta. Vandaag deel ik mijn ervaringen en de dingen die mij opgevallen zijn toen ik voor het eerst Canada bezocht.

1.

Ik begin meteen met de belangrijkste: ETA Visa aanvragen. Dit is verplicht sinds oktober 2016. Voorheen hoefde dit niet, maar sinds een jaar moet je net zoals voor de Verenigde Staten, ook voor Canada een online formulier invullen zodat je het land in mag. Omdat dit vrij nieuw is, vergeten veel mensen het. Echter kom je Canada via vliegtuig niet binnen zonder dit formulier.

2.

Tim Hortons. Dit is de Starbucks van Canada. Op iedere hoek van de straat, en in ieder dorpje zit wel een Tim Hortons. Je kunt hier alle soorten koffie krijgen, en ook ontbijten. Wat in de US Starbuck is, is in Canada Tim Hortons.

 

Mocht je overigens trouw blijven aan Starbuck, is dit in Canada erg leuk. Door de wisselkoers heb je al een Caramel Machiato voor € 3 Euro in plaats van bijna 5 euro wat je hier in Nederland betaald.

3. 

Canada is GROOT.  Nederland past welgeteld 240 keer in Canada. Wij in Nederland praten bij 3 uur rijden al over rijden naar de andere kant van het land. In Canada betekent 3 uur rijden een bezienswaardigheid van een stad bezoeken. Toen ik van Calgary naar Banff National Park reisde, duurde dit dik 3 uur. In canada wordt Banff National Park als een "short drive from Calgary" aangeduid.

4.

Mocht je gaan rondreizen met de auto of camper in het westen van Canada zoals de provincies British Columbia en Alberta, zul je er ook rekening mee moeten houden dat de maximum snelheid op veel plekken zeer beperkt is. In de bergen mag je vaak maximaal 50 km per uur, en op de grote wegen heb ik ook regelmatig 70 km per uur gezien.

 

In de bergen is dit natuurlijk vrij logisch. De bomen staan hier pal langs de weg, en de wegen zijn vaak slingerweggetjes. Ook speelt de rol van wilde dieren hierin mee. Er is een kans dat je beren of elanden en andere dieren midden op de weg tegenkomt. Jaarlijks zijn er helaas ook meer dan 240 verkeersongevallen met een Eland. 

5.

Canadezen willen niet vergeleken worden met Amerikanen ondanks dat dit veel gedaan wordt. Canadezen zijn trots op hun nationaliteit, en worden beschouwd als een van de vriendelijkste volken van de wereld. Dit kan ik overigens bevestigen. Canadezen zijn altijd bereid om te helpen en in voor een praatje. Ook zijn ze altijd nieuwsgierig waar je vandaan komt, en willen alles over je weten. 

 

6.

Canada heeft een aantal Canadese specialiteiten die je zeker eens moet proeven. 

 

Voor mij de bekendste was Maple syrup. Dit is een zoete siroop (vergelijkbaar met een stroop die wij kennen) en wordt op pannenkoeken en dergelijke gegeten. 

 

Beaver Tails is een gefrituurde deeg in de vorm van een beverstaart. Je kunt dit bestellen in combinatie met chocola, aardbei banaan etc.

 

Waar Canada  natuurlijk ook bekend om staat is zijn vis. In de wilde natuur zwemmen de zalmen je om de oren. In de meeste restaurants is daarom een groot aanbod in visgerechten. 

 

7.

Canada is prijzig. Het eten in de supermarkt is vrijwel het dubbele van wat we hier in Nederland betalen en ook kleding en schoenen zijn aan de prijzige kant. Zeker is dit te merken in de nationale parken of de toeristische trekpleisters zoals Banff. Ondanks de prijzen, hebben wij Europeanen toch geluk. De wisselkoers is voor de Euro in vergelijking met de Canadese Dollar heel gunstig (beter dan met de Amerikaanse Dollar), waardoor uit eten gaan soms best voordelig kan zijn.

Dit waren mijn tips en weetjes over Canada! Deze maand is het alweer 1 jaar geleden dat ik dit land heb bezocht, en kijk nog steeds regelmatig terug naar de fijne tijd die ik hier heb beleefd. 

 

Ik hoop in de nabije toekomst hier nog eens te mogen komen en een mooie rondreis door west Canada inclusief British Comombia te mogen maken gezien ik deze keer alleen in de provincie Alberta was geweest.

 

Mocht ik hier nog een keer komen, zullen de tips en weetjes vast uitgebreid worden!

 

Fijne zondag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0