· 

5 redenen waarom ik graag alleen reis.

Vandaag heb ik een wat persoonlijkere blogpost wat ik nog niet eerder gedaan heb. De meeste mensen die mij kennen weten dat ik graag op reis ga, en dit het liefste alleen doe. In mijn omgeving reageren mensen hier heel verschillend op, maar voor mij dit inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden. 

 

Nu ben ik een persoon die goed alleen kan zijn en zelf dingen kan ondernemen. Ik kan mezelf prima vermaken, en ben per definitie niet meteen een 'mensen mens'. Dat houd niet in dat ik op den duur geen behoefte heb aan gezelligheid. Ik denk dat ik momenteel hierin wel een goede balans gevonden heb. 

 

Voor mijn toerisme opleiding kregen wij de mogelijkheid om 6 maanden naar het buitenland te gaan. Deze kans pakte ik uiteraard meteen, dus probeerde ik  om in Canada aan de slag te gaan. Helaas kreeg ik het visum niet rond waardoor deze droom niet door ging. Omdat mijn Engels niet goed was, wilde ik  naar een Engelstalig land, en was mijne tweede keuze Engeland. Ik denk dat deze stage ervoor gezorgd heeft dat ik zelfstandiger ben geworden, en meer alleen op pad wilde. Ik leerde om alles zelf uit te zoeken, en vond het fijn om meer van het land te zien waar ik stage liep.

 

Al snel na deze stage en mijn opleiding, heb ik een een citytrip alleen naar Boedapest geboekt. Dit was mij zo goed bevallen waardoor ik snel daarna een reis naar Canada en Amerika boekte. Daarna had ik de smaak te pakken, en vandaag deel ik mijn redenen waarom het zo fijn is om alleen op reis te gaan. 

1. Je kunt zelf je bestemming kiezen.

Voor mij is deze heel belangrijk. Mijn voorkeur gaat naar steden en natuur. Mij persoonlijk trekken werelddelen zoals Noord-Amerika, midden en Zuid-Amerika, Europa en  Oceanië meer dan bijvoorbeeld Afrika en zuid-oost Azië, terwijl tegenwoordig ontzettend veel mensen naar deze delen afreizen en voor langere tijd backpacken. Daarbij merk ik dat de landen die mij trekken vaak wat duurder zijn dan de echte backpack landen. Ik merk dat ik daarom goed moet plannen, en vaker voor hostels kies in plaats van veel luxe. 

2. Je kunt zelf bepalen hoeveel je uitgeeft.

De ene persoon kiest er voor om een appartement te huren en zelf te koken. De andere kiest voor een hotel en elke dag uit eten, en weer iemand anders verblijft in hostels. Er zijn verschillende mogelijkheden om je geld te besteden, en als je alleen gaat kun je dit uiterlijk ook zelf bepalen.

 

Met meer personen reizen zorgt er wel voor dat je de verblijfskosten van een hotel of appartement kunt delen, maar de keuzes die je hierin maakt, zijn dan wel weer geheel voor jezelf wanneer je alleen reist. Ook wat betreft ander uitgaven hoef je met niemand rekening te houden, en kun je zelf bepalen hoeveel je op een reis uitgeeft. 

3. In je eentje ontmoet je sneller medereizigers.

In je eentje reizen hoeft helemaal niet eenzaam te zijn. Zodra je alleen op reis bent, kom je er pas achter hoeveel mensen dit nog meer doen. Ik verbleef in hostels zowel in Praag en Canada waar letterlijk IEDEREEN alleen reisde. Ik denk daarom ook dat als je de juiste verblijfslekken uitzoekt, dat je veel mensen die hetzelfde over reizen denken tegenkomt. Mocht je hier niet altijd zin in hebben, is dit uiteraard ook geen probleem. Je kunt hier je eigen keuze's in maken. Echter denk ik dat wanneer je wel graag mensen wilt ontmoeten, dat je het beste in hostels kunt verblijven. 

 

Persoonlijk combineer ik meestal hostels met een hotel. Als ik net ergens aankom dan verblijf ik in een hostel, zodat dit mij in geld bespaard, en omdat ik het gezellig vindt, en de laatste nacht/nachten verblijf ik in een hotel zodat ik lekker kan slapen en wat meer privacy heb. 

4. Je wordt minder snel als toerist aangezien.

Er wordt vaak gezegd dat als je alleen reist je kwetsbaarder bent. Dit snap ik heel goed, en wanneer je met een grote backpack op je rug rondloopt kan niemand eromheen dat je een toerist bent. Echter vooral op citytrips in Europa, wordt je alleen sneller met rust gelaten. Zo ben je minder toegankelijk voor straatverkopers die je op iedere hoek een tour willen aansmeren, en laten de agressieve proppers voor restaurants die met hun menukaart op straat staan ook gewoon met rust. 

5. Je leert veel.

Als je alleen reist, ligt de gehele verantwoordelijkheid bij jezelf. Het gaat zeker niet altijd allemaal goed, wat ervoor zorgt dat je het zelf weer moet oplossen. Beslissingen die je maakt zullen niet altijd de beste beslissingen zijn, of juist wel.  Je komt hele leuke mensen tegen waar je contact mee houd, maar je komt ook mensen tegen waarvan je hoopt dat je ze nooit meer tegen komt. Het hoort er allemaal bij wat de ervaring alleen maar mooier maakt.

Ik hoor altijd van veel mensen dat ze zo graag eens alleen op reis willen, of meer willen reizen dan dat ze eigenlijk doen. Ik vindt dat zo jammer om te horen. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, en je kunt zoals hierboven vermeld staat het jezelf zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het betekend ook niet dat je meteen voor 6 maanden moet gaan rondreizen naar de andere kant van de wereld. Je kunt ook eens beginnen met een citytrip in Europa om te kijken of het iets voor jou is. 

 

Persoonlijk zou ik niet overal alleen willen reizen. Bepaalde landen hebben nu eenmaal een iets grotere risico factor, en zou ik het bijna onverantwoord vinden om alleen naartoe te gaan. Echter zijn er ook ontzettend veel landen en steden die prima in je eentje te doen zijn. Ik ben al naar verschillende landen geweest waar ik de taal bijvoorbeeld niet spreek, maar met een kleine basis en wat Engels kwam ik al heel ver. 

 

Dit was weer mijn blogpost voor deze zondag. Er zullen binnenkort meer persoonlijkere posts komen, en ik hoop dat jullie dat leuk vinden. 

 

Fijne zondag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0