· 

Zelf je vakantie's plannen, zonder reisbureau doe je zo.

Je eigen reizen plannen doe je zo
Je eigen reizen plannen doe je zo

Vandaag heb ik een blogpost voor jullie over hoe ik mijn reizen plan. Ik merk dat ik hier de laatste tijd in mijn omgeving meer vragen over kreeg, en het leek mij daarom juist leuk om hier eens een blogpost over te schrijven. 

 

Ik ben een persoon die het leuk vind om mijn eigen reizen te plannen. Ik vind het fijn om ver vooruit te plannen en verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Voor mij hoort dit bij de voorpret van de vakantie. Persoonlijk heb ik nog NOOIT via een reisbureau een pakket reis geboekt. Als je alleen reist is dit vaak duurder omdat je een 1 persoons toeslag moet betalen, en het is gewoon fijn om je eigen zaakjes te regelen. 

 

Mocht je zelf ook graag je eigen reis willen plannen, maar je weet niet waar je moet beginnen, kan ik je misschien op weg helpen met de volgende stappen.

 

Stap 1: Oriënteren

De eerste stap is natuurlijk de bestemming. Zodra je dit weet, weet je ook of het een zonvakantie, citytrip of een rondreis wordt.

 

Persoonlijk raad ik het af om meteen te beginnen met boeken van vluchten wanneer je weet waar je naartoe wilt, en voor welke periode. Een vliegticket kan heel voordelig zijn, maar misschien kost het verblijf tijdens de periode die je wilt gaan wel veel meer waardoor dit niet meer binnen je budget valt. Dit verschilt natuurlijk per bestemming, maar een beetje oriënteren kan natuurlijk nooit kwaad. Ook kan ik het aanraden om na te kijken wat eten en excursies gemiddeld kosten, en uit te gaan van een dagbudget zodat je weet wat je ongeveer voor je reis kwijt bent.

Airbus waar ik in 2016 mee vloog naar Canada.
Airbus van United

Stap 2: Vervoer

Meestal ga ik met het vliegtuig op vakantie. Ik gebruik persoonlijk graag Skyscanner om te kijken wat de vluchten kosten. Ook vind ik de "goedkoopste maand" functie erg fijn op deze site zodat ik snel kan zien wat voor prijzen de vliegtickets voor bepaalde periodes kosten. Ook de "Overal" functie zodat je snel kan zien welke bestemmingen goedkoop zijn vind ik handig voor bijvoorbeeld citytrips. 

 

Voor meerdere bestemmingen gebruik ik graag Cheaptickets.nl. Hier kun je een vliegticket met meerdere bestemmingen boeken, en is de website erg overzichtelijk. 

Stap 3: Verblijf

Persoonlijk houd ik er van om verschillende soorten verblijven te boeken. Voor een rondreis boek ik meestal een hostel, hotel en/of een pension. Ook Airbnb is altijd een optie. Persoonlijk boek ik veel via boeking.com. Zodra je meerdere boekingen hebt, worden deze allemaal in je eigen account getoond wat lekker overzichtelijk werkt. Ook vind ik het fijn dat je veel verblijven nog gratis kan annuleren (als je voor deze optie kiest). Mochten je plannen dus toch veranderen, kun je de boeking altijd nog annuleren. 

 

Wil je 15 Euro korting op je volgende verblijf? Gebruik mijn booking.com code klik hier.

Het bekende Fairmont hotel met uitzicht over het mooie Lake Louise meer in Canada.
Fairmont hotel, Lake Louise, Alberta Canada

Stap 4: Autohuur of openbaar vervoer?

Persoonlijk heb ik geen ervaring met het huren van een auto, er zijn genoeg internationale bedrijven waar je makkelijk een auto kunt huren zoals Europcar.

 

Persoonlijk maak ik vaak gebruik van het openbaar vervoer in de landen die ik bezoek. Het is verstandig om vooraf alvast te kijken wat hierin mogelijk is en te controleren of je vooraf moet reserveren. Ik heb wel eens vooraf gereserveerd, maar ook op een station gewoon een kaartje gekocht. 

De voordelen van het zelf regelen van je reis of vakantie

De voordelen van het zelf organiseren van een reis is toch wel dat je alle vrijheid hebt. Bij een georganiseerde reis staat vaak al alles vast, en is de keuze minder. Bij het zelf organiseren beginnen de keuzes al bij het vliegticket. Vanaf welk vliegveld je wilt vertrekken, vluchttijden, vliegmaatschappij enzovoort. Ook kun je zelf kiezen hoe lang je op een bepaalde plek blijft. 

 

Ik heb persoonlijk altijd een mapje bij met bevestigingen van bijvoorbeeld excursies en andere documenten zodat ik deze altijd bij de hand heb. Ook zorg ik dat ik de hotelbevestigingen op mijn mobiel heb, of uitgeprint zodat ik dit dit altijd kan terug vinden.

In het centrum van Denver ligt het Union Station wat een mooi historisch gebouw is.
Union Station, Denver Colorado, USA.

De nadelen van het zelf regelen van je reis.

Het kost natuurlijk meer moeite om alles zelf te regelen. Als je dit leuk vind, is dit natuurlijk geen probleem, maar als je hier niet te veel tijd aan wilt besteden is het misschien toch handiger om gewoon een georganiseerde reis te boeken.

 

Verder is het ook goed om te weten dat een annuleringsverzekering niet geldig is op een los vliegticket. Stel jij boekt 6 maanden van te voren een vliegticket van 600 Euro, en er gebeurd vooraf iets waardoor je niet op reis kan, zal de annuleringsverzekering het vliegticket dus niet vergoeden. Bij een pakketreis of georganiseerde reis is dit wel het geval. Een eventuele oplossing zou kunnen zijn om een vliegticket verzekering van Allianz af te sluiten. Dit heb ik ook gedaan voor mijn reis naar Canada/Amerika omdat ik 9 maanden voor aankomst had geboekt. Dit is natuurlijk niet verplicht, en iedereen moet dit zelf weten, maar ik merk dat niet iedereen op de hoogte is van deze regeling.

Zo dit waren eigenlijk mijn tips een weetjes voor het zelf regelen van je vakantie of reis. Ik hoop dat jullie er iets aan gehad hebben, en mocht je dit zelf ook altijd al doen, is het misschien ook wel eens leuk om te zien hoe iemand anders dit aanpakt.

 

Fijne zondag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0